sobota, 18 lutego 2012

Karkówka zapiekana



Składniki:
  • karkówka bez kości (ok. 0,5 kg)
  • cebula (3 sztuki) 
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu 
  • 4 łyżki śmietany 12% 
  • sól 
  • pieprz 
  • przyprawa gyros
  • ostra papryka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki masła
Przygotowanie:

  1. Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. 
  2. Do miski włożyć mięso i posypać przyprawą gyros, solą oraz ostrą papryką. Polać oliwą z oliwek.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 min. 
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 
  5. Pikantny ketchup wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  6. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i układać w nim składniki w następującej kolejności: mięso, sos, cebula. 
  7. Włożyć do piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200 °C, a później żaroodporne naczynie odkryć i zapiekać jeszcze przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz