Składniki:
- karkówka bez kości (ok. 0,5 kg)
- cebula (3 sztuki)
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól
- pieprz
- przyprawa gyros
- ostra papryka
- łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki masła
- Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Do miski włożyć mięso i posypać przyprawą gyros, solą oraz ostrą papryką. Polać oliwą z oliwek.
- Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 min.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pikantny ketchup wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Żaroodporne naczynie posmarować masłem i układać w nim składniki w następującej kolejności: mięso, sos, cebula.
- Włożyć do piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200 °C, a później żaroodporne naczynie odkryć i zapiekać jeszcze przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz