Łosoś zapiekany z ziemniakami i szpinakiem
- 50 dag filetów z łososia
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag szpinaku
- 1 dorodna cebula
- 3 dag mąki pszennej
- 3 dag masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki bulionu
- 10 dag śmietany kremówki
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki.
- Ugotować szpinak, osączyć.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
- Dodać mąkę, wlać bulion, śmietanę oraz wino. Przyprawić solą i pieprzem.
- Łososia pokroić, omaszczyć sokiem z cytryny.
- Ułożyć ziemniaki i szpinak w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu rybę, polać sosem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Zapiekać około 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz