sobota, 18 lutego 2012

Łosoś zapiekany z ziemniakami i szpinakiem

  • 50 dag filetów z łososia
  • 60 dag ziemniaków
  • 20 dag szpinaku
  • 1 dorodna cebula
  • 3 dag mąki pszennej
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki. 
  2. Ugotować szpinak, osączyć. 
  3. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. 
  4. Dodać mąkę, wlać bulion, śmietanę oraz wino. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Łososia pokroić, omaszczyć sokiem z cytryny. 
  6. Ułożyć ziemniaki i szpinak w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu rybę, polać sosem. 
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Zapiekać około 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz