sobota, 18 lutego 2012

Kiełbaski smyrneńskie


Składniki:
Mięso:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki świeżej mięty lub zielonej pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (nie kuminu rzymskiego) 
  • 50 g (dwie kromki) pokruszonego chleba 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz do smaku 
Sos:
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (800 g) 
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 1/4 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżka świeżej mięty lub zielonej pietruszki 
  • sól, pieprz do smaku 
  • listek laurowy
Przygotowanie:
    1. Do dużego, płaskiego garnka wlewamy pomidory, dodajemy oliwę, przyprawy i dusimy całość aż pomidory zmiękną. Można również wszystko zmiksować na gładki sos.
    2. W dużej misce mieszamy mięso, chleb, drobniutko posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy, jajko. Całość trzeba dobrze wyrobić, by mięso zmieniło się w jedną masę.
    3. Formujemy z niej kiełbaski, długie na ok. 10 centymetrów.
    4. Kiełbaski przysmażamy na oliwie. Kiedy są już gotowe przekładamy do garnka z sosem i gotujemy całość ok. 10 minut. 
    Kiełbaski można podawać z frytkami, ryżem lub makaronem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz