Składniki:
Mięso:
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki świeżej mięty lub zielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku (nie kuminu rzymskiego)
- 50 g (dwie kromki) pokruszonego chleba
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 2 puszki pomidorów bez skórki (800 g)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka świeżej mięty lub zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- listek laurowy
- Do dużego, płaskiego garnka wlewamy pomidory, dodajemy oliwę, przyprawy i dusimy całość aż pomidory zmiękną. Można również wszystko zmiksować na gładki sos.
- W dużej misce mieszamy mięso, chleb, drobniutko posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy, jajko. Całość trzeba dobrze wyrobić, by mięso zmieniło się w jedną masę.
- Formujemy z niej kiełbaski, długie na ok. 10 centymetrów.
- Kiełbaski przysmażamy na oliwie. Kiedy są już gotowe przekładamy do garnka z sosem i gotujemy całość ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz