sobota, 18 lutego 2012

Paszteciki z brokułem w cieście francuskim



Farsz:
  • 1 brokuł (0,5 kg) 
  • 0,5 kg pieczarek 
  • 0,1 kg cebuli (1 średnia) 
  • 1 łyżka masła 
  • sól 
  • pieprz 
  • przyprawa gyros 
  • 0,1 kg żółtego sera 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek 
Ciasto: 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (2x275 g)


Przygotowanie:
  1. Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i od momentu zagotowania się wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. 
  2. Pieczarki, opłukać i zatrzeć lub pokroić na plasterki. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 
  4. Razem z pieczarkami przełożyć na patelnie. Dodać masło, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy gyros. Razem wymieszać, rumienić i ostudzić. 
  5. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  6. Czosnek obrać i zmiażdżyć. 
  7. Do miski przełożyć brokuł, pieczarki i żółty ser. Dodać czosnek, majeranek i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 
  8. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokątny (o wymiarach około 7 na 10 cm). Drugie ciasto francuskie też pokroić na 16 części. 
  9. Na jeden kawałek ciasta, na środek kłaść łyżką farsz i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem. 
  10. Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe paszteciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdzie ok. 16 pasztecików. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz