Farsz:
- 1 brokuł (0,5 kg)
- 0,5 kg pieczarek
- 0,1 kg cebuli (1 średnia)
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- przyprawa gyros
- 0,1 kg żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 2 opakowania ciasta francuskiego (2x275 g)
Przygotowanie:
- Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i od momentu zagotowania się wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić.
- Pieczarki, opłukać i zatrzeć lub pokroić na plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Razem z pieczarkami przełożyć na patelnie. Dodać masło, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy gyros. Razem wymieszać, rumienić i ostudzić.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obrać i zmiażdżyć.
- Do miski przełożyć brokuł, pieczarki i żółty ser. Dodać czosnek, majeranek i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
- Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokątny (o wymiarach około 7 na 10 cm). Drugie ciasto francuskie też pokroić na 16 części.
- Na jeden kawałek ciasta, na środek kłaść łyżką farsz i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem.
- Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe paszteciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz